19 March 2011

Dasar kualiti bukan kuantiti.


Adakah anda tertanya-tanya kenapa kupiah putih bukit mertajam susah didapati dipasaran. Mahupun anda mencari ditempat-tempat yang terkenal seperti Pekan rabu, kompleks-kompleks yang menjual pelbagai barangan tempatan, kedai barangan haji tetapi kupiah ini masih susah didapati. Apa sebenarnya yang menjadi batu penghalang dari pengeluar kupiah ini didekati para pengguna dan pembeli. Selain itu, adakah anda tertanya mengapa kupiah ini lebih mahal berbanding kupiah lain yang terdapat dipasaran.

Sebenarnya keadaan ini berlaku kerana pengeluar kupiah putih bukit mertajam memandang kepada dasar kualiti bukan kuantiti. Berpandangan atas dasar inilah pengeluaran kupiah beroperasi selama ini dan dasar ini sudah menjadi tunggak selama kupiah ini dikeluarkan dan ia merupakan keutamaan pengeluar selama ini. Bertepatan dengan pesan Allahyarham Haji Mohd Idris b. Haji Yasin pencipta kupiah putih bukit mertajam : “KITA BUAT UNTUK KEPUASAN PEMAKAINYA, BUKAN KUANTITINYA TAPI KUALITINYA”. Perincian kualiti yang amat dititik beratkan oleh pengeluar merupakan kekuatan kepada utuhnya kupiah putih bukit mertajam walaupun persaingan yang timbul baharu ini.

Kualiti kupiah ini bermula dari pemilihan benang, fabrik, dan corak semuanya melalui proses yang amat panjang, rumit dan terperinci sebelum diperkenalkan kepada para pelanggan. Setiap peringkat pengeluaran perlu melalui QC. (quality control) yang bertanggungjawab ke atas produk yang dikeluarkan demi memastikan tahap kualiti yang terjamin seterusnya dapat memberi kepuasan kepada pelanggan.

Perumpamaan melayu yang sering kita dengar “alah membeli menang memakai” begitulah keadaannya harga kupiah ini yang lebih mahal berbanding kupiah lain yang terdapat dipasaran. Perumpamaan ini memberikan gambaran jelas sekiranya kita beralah semasa kita membeli sudah pasti kita akan berasa puas hati semasa memakai kerana itulah jaminan pengeluar. Walaubagaimanapun, kualiti yang terjamin pasti akan mendatangkan permintaan tinggi maka daripada titik inilah datangnya kuantiti.

Naseer Patah

No comments:

Post a Comment

Followers